Newline Group

Location

55 Mark Lane,
London, EC3

Background

Newline Insurance Company Limited, based in the City of London, was formed in 2006 and is now a wholly-owned subsidiary of US Corporation Odyssey Re Holdings. The Client’s brief was to reclaim and recycle as much of its existing furniture, fixtures and fittings as possible when moving from its former office in Minster Court, to a new space at The Corn Exchange, 55 Mark Lane, EC3. Interactive Space managed the design, building services and fit out team to create a new 17,600 sq ft office floor at 55 Mark Lane.

The Project

Our Designers created an open plan desking area with some private offices around an atrium for Newline’s 120 staff, plus meeting rooms and a communal breakout area with a ‘living wall’. The large boardroom has sliding doors, which can be opened to create an open plan ‘town hall’ area for the larger company gatherings. Aesthetically, our Designers took their theme from the American dark walnut of the Client’s existing boardroom table, and reflected that in the new doors and boardroom paneling. This was contrasted with new contemporary and white furniture.

Key Facts

A 4.5m long Corian reception desk from the previous office was cut into two pieces, transported to the new location and seamlessly welded back together to form the centre piece of the bright new reception area. Glass panels that formed the floor-to-ceiling sliding doors of the previous boardroom were taken apart and re-hung in the new boardroom, with a new dressing applied. The Client’s existing boardroom table was renovated and relocated to the new boardroom, along with 22 matching chairs. The staff cafe has a living planted wall with built-in watering & drainage system which allows flowing water to be recycled. The lighting design response was to re-use existing fittings, rewire the controls and change the lamps. This resulted in a change of lighting colour from a faded yellow, to crisp bright white at minimum cost and without having to discard the original fittings, thus embracing the re-use and re-cycle brief given by the Client.